Moet je als werkgever aangifte doen van loonheffingen in week 53 van dit jaar, dan geldt er een speciale regel als er sprake is van een werknemer met een nieuwe inkomstenverhouding die op één, twee of drie januari 2016 begint.

Het jaar 2015 sluit af met een drieënvijftigste week die begint op 28 december en eindigt op 3 januari 2016.

Bij de aangifte voor de loonheffing levert dit een speciale situatie op als sprake is van een nieuwe ‘inkomstenverhouding’ die begint op één, twee of drie januari 2016.  De regel is volgens de Belastingdienst dat de aangifte dan niet eerder dan 1 januari 2016 mag worden gedaan. Anders keurt de fiscus de aangifte af.

Het begrip inkomstenverhouding wordt hier verder uitgelegd op de site van de Belastingdienst (zie paragraaf 3.4). Het gaat om een technische indeling voor de loonadministratie.

Inkomstenverhouding

Een inkomstenverhouding is gekoppeld aan het loonheffingennummer, maar is niet altijd gelijk aan een dienstbetrekking.

Zodra een werknemer bijvoorbeeld wordt aangegeven onder een ander loonheffingennummer, is sprake een nieuwe inkomstenverhouding. Dit kan het geval zijn als sprake is van een fusie of bedrijfsovername.

Van een verandering van de inkomstenverhouding is ook sprake als een stagiair in vaste dienst komt of een werknemer de AOW-leeftijd bereikt en blijft doorwerken, maar geen AOW-premie meer betaalt.

Bij omzetting van een tijdelijk arbeidscontract in een vast contract is geen sprake van een nieuwe inkomstenverhouding, zolang de werknemer hetzelfde werk blijft doen en op dezelfde manier is verzekerd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl